• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMeat

Proč akce Taste Fake Meat? Protože lovíme mnohem víc, než kdykoliv předtím.

5. 7. 2021
Lubomír Heger
46-shutterstock_527627881

 

Soutěž Taste Fake Meat, kdy budeme v Černé labuti 30. srpna vybírat s odbornou porotou nejlepší umělé maso, má upozornit také na to, že ačkoliv to tak možná nevypadá, i ve 21. století se nacházíme ve stádiu vývoje člověka–lovce.

Stále ještě ve velkém lovíme v divočině. Ulovíme dokonce více živých tvorů než kdykoliv předtím. Jenže ne na souši, našimi prériemi jsou oceány. Prohání se na nich rybářské lodě vybavené původně vojenskou technikou.

I ve střední Evropě jsme si zvykli na bohatou nabídku mořské fauny. Čím bohatší ekonomika, tím víc má zálusk na zdravé ryby. Tuňák se stal symbolem mořské pochoutky. Za posledních dvacet let se jeho stavy proto zmenšily o 90 procent. Ryb vylovíme 80 až 100 milionů tun, z toho 90 % z moří, zbytek sladkovodních. 

Lze nějak spočítat, co to vlastně znamená sto milionů tun? Kolik se do takové tuny vejde ryb? Vzhledem k tomu, že většina ryb v oceánech jsou relativně malé jako tresky nebo ančovičky, tak není možné najít přesné číslo. Existují odhady, že je to mezi 1 a 3 triliony životů. Stojí za to napsat si to číslo. 1 000 000 000 000 až 3 000 000 000 000 živých tvorů ročně.

Rybářské lodě používají technologii vyvinutou kdysi proti ponorkám. Sonary, helikoptéry a drony sledující hejna ryb. Různé druhy vyžadují různý přístup. Žraloci se loví pro čínský trh kvůli ploutvím, které se jim useknou a těla umírajícího žraloka se hodí zpět do moře. 

Žraloci zabíjí ročně sotva několik lidí. Asi tolik, kolik se ročně natočí thrillerů o krvelačných žraločích bestiích. Zatímco my těch „obávaných predátorů“ ročně vylovíme 100 milionů – říká National Geographic. 

Plíce Země jsou modré

Kolik ryb v oceánech zbývá? To nikdo neví. Jsou odhady, že do poloviny století je stávajícím tempem vyhubíme všechny. Píše se, že většina známých lovišť už je v kritickém stavu. Hodně teď řešíme kácení pralesů, jenže plíce Země nejsou zelené, jsou modré. 

Moře pokrývá 70 % planety a díky planktonu produkuje přes polovinu veškerého kyslíku, více než stromy. Zvýšení objemu planktonu o jedno procento by mělo stejný efekt jako vysázení 1,7 bilionu stromů. Ryby a plankton jsou spolu propojené v potravním řetězci, na zdraví fytoplanktonu závisí zdraví ryb i mořských ptáků. 

Jedna velryba spotřebuje za život 33 tun oxidu uhličitého, strom ho za rok spotřebuje 25 kilogramů. Tento uhlík navíc klesá k mořskému dnu, kde zůstane uložen po celé věky, zatímco uhlík v pralesích se uvolňuje při vykácení.

Ryby z klece

Dnes sklidíme ročně 100 milionů tun z ryb, které chováme v zajetí. To je zhruba stejně, kolik jich vylovíme. Hlavně kaprů, lososů a tilápií. Za posledních padesát let po světě vznikly tisíce obřích mořských farem. 

Ve vnitrozemí chováme nejčastěji kapra. Je populární, levný, protože si myslíme, že je pro naše tělo zdravější než červené maso. Krmíme ho hormony, léky, aby co nejrychleji vyrostl. Zkonzumujeme jich desítky miliard ročně. Kapr je takové mořské kuře.

vegetariánství zvířata
Sdílej
Předchozí příspěvek

Co takhle dát si radši FAKE MEAT? Aneb jak průmysl masa vyžírá planetu

Další příspěvek

Akce Taste Fake Meat-30. 8. v Černé labuti hledáme to nejlepší maso bez masa

Mohlo by se Vám také líbit
vegeburger
TasteFakeMeat

Veganům se v Berlíně a Mnichově žije lépe než v Praze. Ani Praha ale nedopadla ve veganském žebříčku špatně

2 Minuty čtení
21. 4. 2021
jidlo_kalma
TasteFakeMeat

KALMA: Pro zdraví je flexitariánství nejdůležitější. A nezapomeňte na klíčky, jsou elixírem života

5 Minut čtení
30. 7. 2021
LovingHut-1-1600x900-1
TasteFakeMeat

Veganství není sekta a důvody k němu se liší, říká majitel bister Loving Hut

3 Minuty čtení
24. 8. 2021
salam-1920x1278
TasteFakeMeat

Uzený salám je překvapivá jistota, říká Jandáček z World Vegan

4 Minuty čtení
22. 7. 2021
1600-900-countrylife-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Petr Klíma (Country Life): Jídla zjemňuji rostlinnou smetanou

3 Minuty čtení
7. 10. 2021
Snímek-obrazovky-2021-07-16-v-0.07.44
TasteFakeMeat

Proč jíme zvířata? Aniž to tušíme, konzumace masa ovlivňuje mezilidské vztahy – říká expert na etiku zvířat

4 Minuty čtení
16. 7. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}