• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMeat

Místo cesty kolem světa rostlinný plátek – taková byla volba Niky a Jakuba z VEGANGRILL

16. 8. 2021
Barbora Vojtová
VEGANGRILL-Jakub

„Rostlinná strava je dnes velký boom, nejen mezi mladými. Nadnárodní korporace si to uvědomují a postupně se vydávají stejnou cestou. A to je skvělá zpráva pro planetu a budoucí generace,“ říká Nika, spoluzakladatelka rostlinného burgeru VEGANGRILL.

Proč jste se rozhodli jít byznysově i osobně veganským směrem a oč se jedná?

Měli jsme možnost z našetřených financí procestovat svět. Místo toho jsme je vložili do snu v podobě veganské gastronomie. Domníváme se, že rostlinná strava je jedna z nejsnadnějších cest, jak zredukovat potíže naší planety. Náš záměr je jednoduchý a jasný – chceme inspirovat ostatní ke zdravějšímu a šťastnějšímu způsobu žití. Svět založený na rostlinách a ochraně životního prostředí je tím prvním krokem, jenž VEGANGRILL reprezentuje. Z osobního hlediska jsme přešli na veganskou stravu ze zdravotních a etických důvodů. V dnešní době jsou živočišné produkty plné antibiotik, růstových hormonů, chemických přísad a barviv. Myslíme si, že ve 21. století – v době technologií – jde vývoj rostlinné stravy pořád kupředu. Není potřeba, aby zvířata kvůli nám lidem umírala a žila v tísnivých podmínkách. Nikdo z nás si nepřeje být utlačován, tak proč to dělat bezbranným zvířatům?

Zakladatelé VEGANGRILL Jakub a Nika.

Píšete, že na výrobu vegan burgeru člověk spotřebuje méně vody, půdy, emisí a energie, jak to myslíte?

Výroba rostlinného burgeru je šetrnější k naší planetě. Z environmentálního hlediska produkce hovězího masa vyžaduje extrémně velké množství půdy i vody a přispívá ke změně klimatu (dokonce více, než výroba živočišných výrobků z drůbeže nebo vepřového). Výroba hovězího produktu tedy rozhodně nepřispívá ke zdraví planety. 

Veganství není jen o jídle, je to celá životní filozofie, co znamená pro vás osobně? 

Podle nás je veganství životní styl. Důvodem, proč se k němu ubíráme je mnoho – zdraví, intenzivní láska ke zvířatům nebo uvědomění si, že naše planeta má své limity.

S jakými třemi předsudky od společnosti se nejčastěji v rámci svého byznysu setkáváte?

Určitě jsou to klasické běžné strachy lidí s otázkou typu: „Kde bereme bílkoviny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a vitamin B12?“ Zároveň se ale domníváme, že osvěta rostlinné stravy je čím dál tím vyšší a díky určitým vědeckým studiím a výzkumům se tyto mýty ze společnosti pomalu vytrácejí. 

Začali jste v roce 2018, jak vnímáte, že se za tu dobu změnil vztah společnosti k veganským produktům?

Přibylo víc flexitariánů, tedy lidí, kteří maso a živočišné produkty omezují vědomě, a také vegetariánů a veganů. V současné době zažívá rostlinná strava velký boom nejenom mezi mladými. Je to určitě i tím, že velké nadnárodní korporace se touto cestou vydávají, čímž ukazují, že o rostlinnou stravu je zájem. A to je skvělá zpráva pro nový a lepší svět a pro budoucí generace.

Vnímáte Českou republiku v souvislosti s veganstvím jako pokrokovou, a jak si stojíme v Evropě, popř. ve světě? 

Před nedávnem se Praha dostala na žebříček TOP 10 veganských měst světa. Posun je tedy veliký, čehož důkazem je pořád se rozšiřující rostlinná nabídka produktů v supermarketech nebo více veganských možností v restauracích a bistrech po celé ČR. I když v západní Evropě probíhá vlna veganství již delší dobu a společnost je tam o mnoho dále jak v myšlení, tak ve vývoji rostlinných produktů, nemyslíme si, že Česko se má za co stydět. Ne náhodou vznikl v Praze první obchodní dům, kde koupíte pouze rostlinné výrobky – přímo v centru Prahy v Černé labuti, kde najdete také náš VEGANGRILL burgerový plátek. 

Alternativy k živočišným produktům jsou čím dál tím běžnější, proč by je podle vás měl člověk, který s nimi dosud nepřišel do kontaktu, vyzkoušet?

Rozhodně proto, že tím udělá něco nejen pro sebe samého a své zdraví, ale také pro zvířata, která tímto krokem ochrání od zbytečné a často kruté smrti. Rostlinné produkty jsou nutričně výživnější, šetrnější k přírodě a navíc zdravější a lehčí na trávení a správnou funkci metabolismu. Nejlepší varianta, jak si to vyzkoušet, je “měsíční výzva na rostlinné stravě”, kde člověk pozná, že se cítí opravdu lépe, je méně unavený, má více energie a podává lepší sportovní výkony. Samozřejmě není to jenom o stravě, ale i o pohybu a celkové psychice. Takže benefitů je celá řada.

Co je cestou současné společnosti pro udržitelnost planety – je to přechod na rostlinnou stravu, flexitariánství, vegetariánství? 

Za nás je to určitě přechod na rostlinnou stravu, kterým ochráníš sebe, planetu, klima a v neposlední řadě zvířata. Veganstvím jednoduše člověk vytváří zdravější svět!

Jakou alternativu masa – „fake meat“ – máte osobně nejraději a proč? 

Nejraději máme přirozeně náš burgerový plátek VEGANGRILL, který jsme vyvinuli tak, aby byl nutričně výživný, lehce stravitelný, ale zároveň chutný a šetrný k přírodě. Plátek obsahuje 19,9 gramů proteinů z fava fazolí a hrachu, je bez sóji, neobsahuje lepek, chemická aditiva a barviva, což je absolutní základ naší filozofie. S tímto unikátním složením si tak v České republice držíme prvenství. 

Jste již stálicí na streetfoodových akcích v Praze, kde vás v létě – kromě akce v Černé labuti – najdeme? 

V sobotu 28. srpna budeme součástí hudebního rap festivalu Uny Fest v Lysé nad Labem, kde vystoupí jeden z předních top rapových jmen James Cole, který se také již delší dobu stravuje rostlinně. Závěr léta bude patřit eventu Taste Fake Meat v Černé Labuti v pondělí 30. srpna, kde se budeme účastnit soutěže o nejlepší rostlinné maso. Jsme velmi rádi, že toho můžeme být součástí a pevně věříme, že první rostlinný burgerový plátek z fava fazolí a hrachu bude mít úspěch a zaujme nejenom porotu. Už teď se na vás moc těšíme! 


VEGANGRILL

Tým mladých kreativních lidí, kteří budují inteligentní rostlinnou gastronomii. Za VEGANGRILL stojí Nika a Jakub, kteří od založení v roce 2018 vyrábějí se svým týmem rostlinné produkty bez sóji a bez lepku, které jsou 100 % veganské, nutričně bohaté a skvěle chutnají. Základem složení jsou čistě přírodní suroviny nejvyšší kvality, jako například fava fazole a hrách, které jsou bohaté na proteiny, vitamíny, minerály a další látky s opravdovým přínosem pro organismus. Filozofie firmy spočívá v udržitelném konceptu a ekologickém přístupu k výrobě potravin jednoduchých na přípravu, a to nejen na grilu. Streetfoodové bistro VEGANGRILL najdete na rozmanitých akcích po celé ČR.

Více na: 
web: www.vegangrill.cz 
Fcb: @vegangrill.cz
Insta: vegangrill.cz
LinkedIn: company/vegangrill

jídlo vegetariánství
Sdílej
Předchozí příspěvek

Taste Fake Meat je šancí ochutnat více náhražek masa současně. Taková se jen tak nevyskytne, říká Danuše Siering

Další příspěvek

Vegan Fighters bojují za rostlinnou stravu, a to doslova!

Mohlo by se Vám také líbit
Panna,Cotta,With,Raspberry,Syrup,,Pistachios,,Berries,And,Mint,,High
TasteFakeMilk

Jídlo jako lék a recept na veganskou panna cottu

2 Minuty čtení
13. 10. 2021
jidlo_kalma
TasteFakeMeat

KALMA: Pro zdraví je flexitariánství nejdůležitější. A nezapomeňte na klíčky, jsou elixírem života

5 Minut čtení
30. 7. 2021
1600-900-proc-taste-fake
TasteFakeMilk

Proč Taste Fake?

2 Minuty čtení
2. 12. 2021
vegeburger
TasteFakeMeat

Veganům se v Berlíně a Mnichově žije lépe než v Praze. Ani Praha ale nedopadla ve veganském žebříčku špatně

2 Minuty čtení
21. 4. 2021
1600-900-taste-fake-milk-elephantts
TasteFakeMilk

Radek Pospíšil (Elephantts): Mák je superpotravina, která nás od pradávna provází

2 Minuty čtení
17. 10. 2021
salam-1920x1278
TasteFakeMeat

Uzený salám je překvapivá jistota, říká Jandáček z World Vegan

4 Minuty čtení
22. 7. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}