• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMeat

V receptech zpracováváme vše do posledního stonku, říká šéfredaktorka Apetitu

24. 8. 2021
Barbora Vojtová
ape-0-1600x900-1

„Je pro nás přirozené tvořit recepty, které jsou pro naše čtenáře výhodné nejen ekonomicky, ale i ekologicky, už nad tím ani nepřemýšlíme,“ říká šéfredaktorka magazínu Apetit Lucie Šilhová, která usedne do poroty projektu Taste Fake Meat.

Ještě nedávno byl pojem „vegetarián“, natož „vegan“, něčím, za co se člověk cítil jako černá ovce. Jak je to podle vás nyní a co v tom hraje roli?

Doby, kdy člověk raději neříkal, že nejí maso, aby se vyvaroval uštěpačných poznámek, jsou naštěstí skutečně už dávno pryč. Vegetariánství a další výživové směry dnes lidé berou jako součást normálního života. Zásluhu na tom mají jak vědecké poznatky o fungování lidského těla, tak stále se rozšiřující nabídka restaurací i běžných obchodů.

Mám pocit, že zprofanovaná slova jako „lokální a sezónní“ jsou něčím, co už se i v Česku stává samozřejmostí. Jak to vnímáte vy, i ve vztahu k zahraničí?

Lokální a sezónní zde bylo vždy, jen nyní se o tom pořád všude mluví. Ale když se podíváte do klasických kuchařek, jako například kniha receptů Marie Sandtnerové-Janků, vidíte, že se taky snaží vařit z toho, co bylo u nás právě k mání. Neexistovaly supermarkety, jen tržiště a zahrádky, takže se lokálně a sezónně vařilo přirozeně a nikdo to neřešil. Návrat ke kořenům – a to nejen v případě zeleniny – vítám. A zákazníci určitě také. Už je to několik let zpátky, co mi jeden šéfkuchař vyprávěl, že cestou do práce narazil na rozkvetlý bezinkový keř. Tak zastavil, natrhal květy a v poledne je podával hostům smažené jako položku na obědovém menu. Smažený květ kosmatice – tedy květ černého bezu – se u nás v minulosti připravoval velmi často, nasladko i naslano. V restauraci se po něm ten den jenom zaprášilo!

Stále více se společnost začíná dívat na jídlo jako celek ve smyslu jeho širokých souvislostí a dopadu na planetu. Co jsou podle vás ty nejklíčovější faktory?

Pokud bychom mluvili o klíčových faktorech z hlediska nejhorších dopadů, pak je to podle mého jednoznačně drancování přírodních zdrojů. Bereme si víc, než spotřebujeme. A v přírodě je to znát. Jezdím po světě za potápěním a za posledních deset let vidím, jak v mořích drasticky ubývají ryby. Tam, kde dřív bývalo živo, narazíte na pár kousků. Říká se, že třetina ulovených ryb vůbec nedoputuje na talíř. A to je pouze jeden z mnoha příkladů, jak necitlivě se chováme k planetě, která nám tak velkoryse dává obživu.

Redakce magazínu Apetit. Foto Apetit

Poslední dobou se stále více mluví o no-waste přístupech, kompostování a celkové udržitelnosti. Jaký je o tato témata zájem u čtenářů Apetitu a jak s tím v redakci pracujete?

Čtenáři se samozřejmě zajímají o vše, co souvisí s šetrností nejen při vaření, ale obecně. Našimi recepty se proto přirozeně prolíná snaha zpracovat vše do posledního stonku či kosti. Nenabízíme primárně recepty za pár korun, ale takové, které jsou výhodné nejen ekonomicky, ale i ekologicky. Vlastně už na to ani nemusíme myslet, protože nám to při tvorbě časopisu vyplývá zcela přirozeně.

Alternativy k živočišným produktům (nemléko, nemaso…) jsou čím dál tím běžnější. Nejen kvůli nárůstu vegetariánů, veganů, ale i intoleranci. Reflektujete to u vašich čtenářů, jak na to reagujete v obsahu a myslíte si, že se čísla budou dále navyšovat?

Myslím si, že čísla striktních vyznavačů různých výživových směrů nijak horentně neporostou. Ale lidé si budou čím dál tím víc vážit toho, co si vloží do úst, budou hledat a “vyzobávat” si to nejlepší z nabídky. A pokud najdou chutné a lahodné nemléko či nemaso, rádi si ho dají, protože vědí, že jejich organismus potřebuje hlavně kvalitní a pestrou stravu.

Apetit piknik s Adélou Gondíkovou. Foto Apetit

V rámci projektu Taste Fake Meat budete sedět v porotě a hodnotit top „fake meat“. Co pro vás bude zásadní pro rozhodování?

Chuť, složení, vůně a také dostupnost produktu na českém trhu a možnosti jeho využití v kuchyni.

Pamatujete si, kdy jste poprvé ochutnala „nemaso“ a „nemléko“ a máte nějaké své favority, které byste doporučila?

Favority nebudu jmenovat, ať si udělá každý svůj názor. Mimochodem, víte, že množství chuťových buněk máme každý trochu jiné? Může za to genetika. Je tedy zřejmé, že to, co chutná mně, byste vy třeba vůbec nejedla.


Lucie Šilhová

Celý život pracuje v ženských lifestylových magazínech, nyní jako šéfredaktorka Apetitu. Před tím vedla časopis Ona Dnes a také magazín o zdravém životním stylu Puls. Napsala čtyři knihy, dvě beletristické, jednu populárně naučnou a naposledy knižní rozhovor s MUDr. Kateřinou Cajthamlovou, jenž vyjde v září. Časopis Apetit nabízí originální recepty, seznamuje čtenáře s novinkami ze světa gastronomie a učí je, že jídlo nemusí být povinnost, ale krásné hobby a životní styl. Magazín vyniká vysokou kvalitou fotek, redakce je vybavena profesionální kuchyní a testujícími kuchaři se – kromě redaktorek – pravidelně stávají také vybraní čtenáři.

vegan vegetariánství
Sdílej
Předchozí příspěvek

Vegan Fighters bojují za rostlinnou stravu, a to doslova!

Další příspěvek

Veganství není sekta a důvody k němu se liší, říká majitel bister Loving Hut

Mohlo by se Vám také líbit
Brunch Choice Crowd Dining Food Options Eating Concept
TasteFakeMilk

Potraviny budoucnosti dělíme do tří kategorií, říká Jan Vanžura z ProVeg Česko

4 Minuty čtení
26. 10. 2021
image4-1
TasteFakeMeat

Mooi nic nediktuje. Nabízíme rostlinný kebab, ale nebudeme lidi přesvědčovat říká Kateřina Savická

5 Minut čtení
25. 7. 2021
Tim Raue náhled
TasteFakeMeat

Nejlepší německý kuchař vaří vegansky

2 Minuty čtení
21. 2. 2022
rizek
TasteFakeMeat

„Kdo se má rád, má rád i ostatní, včetně zvířat, a myslí na planetu,” říká zakladatel Veganz CZ

4 Minuty čtení
5. 8. 2021
1600-900-bodyandfuture-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Od začátku si v McCarter zakládáme na kvalitě a prémiovosti

2 Minuty čtení
26. 10. 2021
soja
TasteFakeMeat

Taste Fake Meat je šancí ochutnat více náhražek masa současně. Taková se jen tak nevyskytne, říká Danuše Siering

3 Minuty čtení
12. 8. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}