• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMilk

Eliška Selinger: Zkoumáme v jakých rovinách se liší těla veganů a všežravců

26. 10. 2021
Barbora Vojtová
DSCF6807 (2)

„Otázkou zůstává, zda je vlastně ze zdravotního pohledu dobře, že i vegané už mohou přežívat na hotových jídlech a vysoce průmyslově zpracovaných potravinách místo luštěnin a zeleniny,“ říká Eliška Selinger, lékařka a nutriční epidemioložka, která pracuje v oboru výzkumu výživy a veřejného zdraví. Ve svém doktorandském výzkumu se zabývá vlivem rostlinné stravy – veganství – na zdraví. Působí také jako univerzitní pedagožka v oboru výživy a klinické epidemiologie a příležitostně také jako popularizátorka vědy.

Jak významnou roli hraje intolerance mléčných produktů v rámci dnešní společnosti a jak vnímáte časový vývoj této „civilizační choroby“? 

Potravinové intolerance nejsou úplně mým “hlavní oborem” a diskuze o tom, proč se zdá, že v současné době narůstá počet lidí s různými alergiemi nebo intolerancemi, je z vědeckého pohledu poměrně komplikovaná. Roli hrají jak možné změny našeho životního prostředí, tak třeba i dostupnost přesnějších diagnostických metod. Z globálního pohledu je ale zajímavé (a mnoho lidí v Evropě překvapí), že konzumace mléčných produktů i v dospělosti není v řadě kultur tak obvyklá jako u nás. Udává se například, že většina obyvatel jihovýchodní Asie je v dospělosti intolerantní k laktóze. Je to tedy tak trochu naše “místní” evoluční specifikum, že se můžeme “kojit” až do vysokého věku bez větších obtíží.

V rámci svých přednášek mluvíte o tom, že tělo vegana a omnivora – všežravce se liší. V čem zejména? 

Přesnější by bylo říct, že se možná může lišit v tom smyslu, že se adaptuje na specifika rostlinné stravy. Jak moc se to ale skutečně děje – a na jakých rovinách – bude ještě dlouho předmětem výzkumu. Spekuluje se třeba o adaptaci na vstřebávání rostlinného železa, které je jinak obecně hůře stravitelné, také o jiné potřebě vápníku nebo existují i data na určité rozdíly ve střevním mikrobiomu, metabolomu a podobně. Přesné mechanismy, jejich existence i jejich význam pro zdraví, jsou ale pořád dost záhadou. Koneckonců, proto také vegany zkoumáme. Kdybychom věděli už vše, byl by to výzkum zbytečný a nudný. 

Jak vnímáte veganství v Česku v porovnání se světem. Jsme hodně pozadu a v čem?

V naší části Evropy má alternativní stravování obecně kratší tradici než v západní Evropě nebo v USA, což se samozřejmě odráží nejen na počtech veganů nebo vegetariánů v populaci, ale i v nabídce pro ně. Na celém světě ale jednoznačně vidíme rostoucí trend lidí, kteří z různých důvodů omezují příjem živočišných produktů. S tím přibývá i množství produktů, které na tuto skupinu cílí. Osobně si myslím, že co se týče “supermarketové” nabídky, existuje v Česku již poměrně velká nabídka, v porovnání se situací před pár lety, byť samozřejmě neporovnatelně nižší než například v Británii. Na rozdíl od toho je ale nabídka v tuzemských restauracích slabá. Zejména mimo velká města. Jakmile vyjedete z Prahy nebo Brna můžete skončit poměrně rychle o hladu. Není v Česku také příliš zvykem, že by nějakou veganskou stravu měli “masožravé” restaurace, což je v západních zemích poměrně běžné. Další otázkou ale zůstává, zda je vlastně ze zdravotního pohledu dobře, že i vegané už mohou přežívat na hotových jídlech a vysoce průmyslově zpracovaných potravinách místo luštěnin a zeleniny. Zejména pokud výrobci těchto potravin při výrobě nemyslí na jejich nutriční obsah.

Když se člověk rozhodne pro volbu veganství, jde o celý životní styl v širokých souvislostech. Na co by ale neměl z hlediska výživy zapomenout. V čem může udělat největší chyby a jak se jim vyhnout? 

Pokud se bavíme o dospělých, ke kterým je již více dostupných dat, tak je veganská strava v porovnání s konvenční stravou většinou bohatší na vlákninu, kyselinu listovou, nenasycené mastné kyseliny nebo vitamín C. Navzdory obecnému přesvědčení se také nezdá, že by měli větší problémy s příjmem železa nebo bílkovin, pokud mají svoji stravu pestrou a energeticky dostatečnou. Ovšem nic není zcela růžové, a tak vegané mohou mít nižší příjem vitamínu B12, který v rostlinné stravě bez fortifikace chybí dokonce úplně, dále vitamínu D, který mohou získávat prakticky jen ze slunce. Bez doplňkového zdroje v potravě, mohou mít nižší příjem vápníku, pokud aktivně nemyslí na zařazení jeho vhodných zdrojů do stravy, a zřejmě i jodu, zejména pokud nevyužívají sůl o jod obohacenou. Klíč k úspěchu je ale prakticky stejný jako u každé stravy: důležité je mít stravu co nejpestřejší. Určitě zařazovat luštěniny jako zdroj bílkovin, zkusit alespoň částečně využívat celozrnné obilniny, kvůli vyššímu obsahu některých minerálů a vitamínů, mít dostatečný příjem ovoce a zeleniny – minimum je 400g denně, spíše více, a v rámci této myslet speciálně na brukvovitou zeleninu jako je květák, brokolice nebo kapusta, které slouží právě jako jeden ze zdrojů vápníku. Důležitou součástí stravy jsou i zdravé tuky, řepkový nebo olivový olej, ale také ořechy nebo semena. K vyvážené veganské stravě patří jednoznačně doplněk vitamínu B12 a zvážení i vitamínu D – zejména přes zimu, kdy mohou veganům bez doplňkového zdroje v potravě snadno dojít zásoby z léta.

Zúčastníte se také akce Taste Fake Milk v Černé labuti. Na co se těšíte a myslíte si, že veganství je v budoucnosti cestou, kterou se bude vydávat čím dál tím víc lidí? 

Osobně ráda sleduji trendy na trhu a testuji nové produkty. Kromě obecné kulinářské zvědavosti a zájmu o téma také proto, že chci mít přehled o tom, co se nám v rámci výzkumů může objevovat v jídelníčcích. Při zkoumání produktů se hodně zajímám nejen o chuť, ale i o výživovou kvalitu nabízených alternativ, ať už co se týče obsahu mikronutrientů nebo třeba přidaného cukru. Zajímá mě i způsob značení takových potravin. Například jak otevřeně deklarují veganské složení, ale i to, zda například využívají některá ze zdravotních označení – jako třeba NUTRI SCORE. Z trendů je patrné, že se cestou s vyšším podílem rostlinných potravin vydává čím dál tím větší část populace a vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude pokračovat. V současné době je pravděpodobně hlavním motorem důraz na environmentální dopady naší stravy. Považuji tedy za důležité zavčas otevřít diskuzi o zdravotních dopadech a udržitelnosti takové stravy, stejně tak jako o kvalitě nabízených alternativ. Od akce si tedy slibuji především možnost porovnat najednou a na jednom místě širokou škálu produktů, včetně těch, které jsem ještě neměla možnost jinde potkat.

Více na: 

https://www.facebook.com/eliska.selingerova

https://www.instagram.com/eliska_selinger/

gastronomie hlavní jídlo praha vegan vegetariánství
Sdílej
Předchozí příspěvek

Potraviny budoucnosti dělíme do tří kategorií, říká Jan Vanžura z ProVeg Česko

Další příspěvek

Od začátku si v McCarter zakládáme na kvalitě a prémiovosti

Mohlo by se Vám také líbit
1600-900-TFmilk-1600-1-1024x979-1
TasteFakeMilk

Akce Taste Fake Milk – 3. 11. v Černé labuti ochutnáme přehlídku rostlinných mlék

3 Minuty čtení
7. 10. 2021
nemaso_burger-min
TasteFakeMeat

Mladí Němci objevili “nemaso”. A činí z toho skoro masovou záležitost.

3 Minuty čtení
9. 6. 2021
1600-900-ryry-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Ondřej Chabera (Kytky k sežrání): Víc mě baví „dojit“ kešu a mandle

3 Minuty čtení
31. 10. 2021
soja
TasteFakeMeat

Taste Fake Meat je šancí ochutnat více náhražek masa současně. Taková se jen tak nevyskytne, říká Danuše Siering

3 Minuty čtení
12. 8. 2021
1600-900-libor-poznicek
TasteFakeMilk

Libor Pozníček z Rostlinně: Až 3/4 populace trpí laktózovou intolerancí

3 Minuty čtení
11. 10. 2021
46-shutterstock_527627881
TasteFakeMeat

Proč akce Taste Fake Meat? Protože lovíme mnohem víc, než kdykoliv předtím.

2 Minuty čtení
5. 7. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}