• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMilk

Petr Klíma (Country Life): Jídla zjemňuji rostlinnou smetanou

7. 10. 2021
Barbora Vojtová
1600-900-countrylife-taste-fake-milk

„Všechny vitamíny a minerály, které najdeme v mléce, můžeme čerpat i z rostlinných zdrojů,“ říká Petr Klíma, šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, nadšený fotograf a autor knih plných vegetariánských a veganských receptů, který usedne také v porotě Taste Fake Milk. 

Káva černá či bílá?

Já klasickou kávu už moc nepiji, dávám přednost jiným alternativám jako je čekankové nebo pampeliškové kafe, či různé pražené nápoje ze směsí obilovin. V dobách kdy jsem ji pil, tak jsem preferoval kávu bílou, tedy s mlékem či cappuccino. Velice rád si do kávy dávám ovesné či rýžové mléko, je mírně nasládlé což kávu dělá chutnější. Když není jiné, tak sáhnu i po sojovém mléku, ale to je do kávy dost výrazné. Také velice cením, že jsou na trhu i rostlinné mléka typu „barista“, díky čemuž si nyní i vegani mohou dát chutné latte.

Člověk odmalička od rodičů i od doktorů slýchával: „Musíš pít hodně mléka a jíst mléčné výrobky, abys dobře rostl a byl zdravý.“ Co si o takovém tvrzení myslíte s odstupem času a s novými informacemi nyní?

Myslím že v dětství není problém mléko pít, pokud nemáte na kravské mléko alergii. Hlavní je volit mléka ekologického původu, včetně jogurtů či dalších mléčných produktů, takže pokud mléko dětem, tak bio je správná volba. Postupem času už to ale asi potřebné není, všechny vitamíny a minerály, které najdeme v mléce, můžeme čerpat i z rostlinných zdrojů. Takže záleží na každém, jakou cestu zvolí. U veganů je samozřejmostí mléko nepít, sami vědí jak mléko nahradit a jaké suroviny jíst, aby měli dostatek potřebných živin.

Čím to tedy lze efektivně nahradit? 

Nejsem výživový poradce, ti by poradili více, ale vím, že bychom měli zařadit více ořechů a semínek, včetně máku. Ze všech těchto surovin lze zároveň vyrobit i rostlinné mléko. Mnoho podobných látek jako má mléko získáte také konzumací luštěnin, brukvovité zeleniny, či produktů ze sóji. Kompletní návod jak se lépe stravovat určitě poslouží kniha Jak na veganství od Pavla Houdka. V té je mnoho informací jak se správně vyznat ve veganství.

Vaříte v restauraci Country Life na Dejvicích, píšete kuchařky plné rozmanitých vegetariánských a veganských receptů. Musíte asi rostlinné mléko držet v ruce každý den, je to tak? Mohl byste nám dát nějaké příklady různých druhů rostlinných mlék a doporučit k čemu jsou podle vás vhodné?

U nás v restauraci se často používá mléko sójové, především na výrobu sojanézy. Ta slouží jako dresink na saláty či jako alternativa majonézy k pečeným bramborům a kořenové zelenině. Také jej využíváme do bramborové kaše v kombinaci se sójovým margarínem. To je potom lahoda! Ale i do různých moučníků. Funguje nám to dobře jak ve smyslu spokojenosti našich strávníků, tak ve smyslu ekonomickém. Rýžové a kokosové mléko naopak používáme do sladké rýže s ovocem. Právě rýžové je příjemně nasládlé, není tedy díky tomu nutné zařazovat příliš cukru, což je u nás v restauraci také velmi důležité. Ovesné či špaldové mléko požíváme jen zřídka. Mnoho našich zákazníku jsou totiž celiaci, takže rostlinná mléka s obsahem lepku téměř vůbec nevyužíváme. Ke zjemňovaní pro nás skvěle fungují spíše rostlinné smetany, v první řadě sojová a rýžová, ale také například smetana z ze sladkých mandlí.

V akce Taste Fake MILK v Černé labuti budete sedět v porotě a volit si svého nejoblíbenějšího „Alternativce“. Co pro vás bude zásadní pro rozhodování – chuť, složení, vůně, obal či dopad na životní prostředí?

Myslím, že to budou všechny faktory, které jmenujete. Pro mě jako kuchaře je v první řadě důležitá chuť a často koukám i na obsah cukr. Zároveň se asi nakloním více k bio produktu než ke konvenčnímu druhu. Jsem zvědavý i na obal, ale ne z hlediska vizuálního, protože se mi už několikrát stalo, že jsem koupil na oko krásné rostlinné mléko, ale chuť byla katastrofická. Tak uvidíme…

gastronomie hlavní jídlo mléko praha vegan vegetariánství
Sdílej
Předchozí příspěvek

Taste Fake Meat! Vegani a jedlíci masa společně našli to nejlepší maso bez masa

Další příspěvek

Tomáš Kofroň (Green Heads): Minimálně každý desátý volí v kavárně rostlinné mléko

Mohlo by se Vám také líbit
vegeburger
TasteFakeMeat

Veganům se v Berlíně a Mnichově žije lépe než v Praze. Ani Praha ale nedopadla ve veganském žebříčku špatně

2 Minuty čtení
21. 4. 2021
1600-900-oatly-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Skandinávské značky Oatly a Dryk jako inspirativní nositelé změn

3 Minuty čtení
31. 10. 2021
Čočkový-salát-2
TasteFakeMeat

Zaměřím se na autentičnost „fake meat“, říká Renata Lukášová z Českého gastronomického institutu

6 Minut čtení
11. 8. 2021
1600-900-libor-poznicek
TasteFakeMilk

Libor Pozníček z Rostlinně: Až 3/4 populace trpí laktózovou intolerancí

3 Minuty čtení
11. 10. 2021
nemaso_burger-min
TasteFakeMeat

Mladí Němci objevili “nemaso”. A činí z toho skoro masovou záležitost.

3 Minuty čtení
9. 6. 2021
1600-900-ryry-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Ondřej Chabera (Kytky k sežrání): Víc mě baví „dojit“ kešu a mandle

3 Minuty čtení
31. 10. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}