• Deutsch
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • 🎟 Vstupenky
  • KONTAKT
TASTE FAKE
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
TasteFakeMilk

Ondřej Chabera (Kytky k sežrání): Víc mě baví „dojit“ kešu a mandle

31. 10. 2021
Barbora Vojtová
1600-900-ryry-taste-fake-milk

„Na obalech rýSů máme bullshitfree,“ říká Ondřej Chabera, který před čtyřmi roky založil projekt Kytky k sežrání, kde hrají hlavní roli rostlinné alternativy sýrů – rýsy. Ty vyrábí převážně z kešu ořechů, mandlí a rýže. Ochutnáte je také v rámci akce Taste Fake Milk. 

Kdy a jak vznikla myšlenka na váš projekt Kytky k sežrání a proč se tak jmenuje?

Projekt jako takový vznikl před osmi lety v Kanadě, kde jsem kešu sýry prodával na farmářských trzích a dodával je do obchodu s veganským občerstvením. V Kanadě to bylo pod značkou „slim feast“, což bylo myšleno jako narážka na zdravou stravu a zároveň dobré jídlo. Kytky s sežrání jsou v podstatě shrnutím veganské stravy jako takové. Jsme vegani a jíme kytky.

Vyrábíte rostlinné alternativy sýrů, které nazýváte „rýS“. Jaké je tedy vaše rýSové portfolio, které rýsy jsou nejoblíbenější a proč?

Rýsy jsou převážně vyráběny z kešu ořechů, ale snažíme se používat i jiné hlavní suroviny jako například madle a rýži. Rád bych zůstal u surovin, které člověk zná a běžně se s nimi setkává. Proto se vyvarováváme barvivům, aromatům, konzervantům a jiným surovinám, které jsou dnes bohužel běžně v potravinářském průmyslu používány. Což reflektujeme i na našich obalech pod #bullshitfree.

Co se oblíbenosti týče, tak na plné čáře vyhrává přírodní kešu rýS, který je k dostání ve všech našich „výdejnách“ a na Rohlíku. Za zmínku stojí prouzený kešu rýS, který je v těsném závěsu. Že vedou je dáno tím, že jsou super jako „natierky“ na chléb, ale i do vaření. Třeba takové halušky s uzeným rýsem baví i nevegany. Dále nabízíme alternativu k tvrdým sýrům, která se jmenuje Rizz rýS. Jak už u něj název napovídá, tak jeho základem je právě rýže. Je skvělý k vínu, na rýSová prkénka a nebo nakrájený do salátů. Tento rok jsem se zaměřil na mandle a zařadil mandlovou „ricottu“ a pečenou mandlovou Phetu s bylinkami. Ricottu bych doporučil zkusit v kombinaci s naším mrkvovým loxem, který je alternativou uzeného lososa a v této kombinaci je to neskutečná dobrota. 

Jak se podle vás mění pohled Čechů na rostlinné alternativy a jaké jsou nejčastější předsudky?

Já to hodnotím tak, že dnes je na trhu úžasné množství surovin a pochutin, které jsou k dostání. Porovnávám to s obdobím před šestnácti lety, kdy jsem odjížděl do zahraničí a kdy pomalu jediná veganská záležitost k dostání v Česku bylo tofu, sojové granuláty a pár pomazánek. Nyní si lidé mohou vybírat a objevovat ty alternativy, které jim vyhovují nejvíce. Ať už po stránce složení, chuti či možnostmi použití. Pro některé lidi je podle mého názoru, stále důležitá i volba firmy, která za výrobkem stojí. Nejsem zastáncem kompletního přechodu na alternativy, ale spíše mě baví zařazovat rozumné množství do jídelníčku a podporovat lokální výrobce, kteří jsou už dnes i naši známí a kamarádi.

Foto: @alohaburnframes

Proč by si podle vás měl člověk, který má intoleranci na laktózu koupit raději rostlinnou alternativu sýru než bezlaktózový sýr? 

Protože se celkově bude jednat o eticky zajímavější alternativu s menším enviromentálním dopadem. A také mě víc baví „dojit“ kešu a mandle.

Budete součástí akce Taste Fake MILK v Černé labuti. Na co se tam pod vaší taktovkou můžeme těšit? 

Těšit se můžete především na celou paletu našich produktů – těch, co jsme zmínili výše, ale i dalších. Nechte se překvapit! Pak se můžete těšit také na nás (úsměv)! My se těšíme moc, protože nám chybí pravidelné trhy a setkávání se. Za poslední dva roky jsme byli asi jen na čtyřech akcích, což nás dost mrzí. Nejlepší zpětnou vazbu k novinkám totiž dostáváme právě od návštěvníků takových akcí, ať už jim naše produkty chutnají nebo je na nich potřeba ještě pracovat. 

byliny gastronomie hlavní jídlo mléko praha udržitelnost
Sdílej
Předchozí příspěvek

Skandinávské značky Oatly a Dryk jako inspirativní nositelé změn

Další příspěvek

Steiner & Kovarik: Do čokoládovny vkládáme náš odklon od živočišné produkce

Mohlo by se Vám také líbit
1600-900-taste-fake-milk-prazska-cokolada
TasteFakeMilk

Steiner & Kovarik: Do čokoládovny vkládáme náš odklon od živočišné produkce

3 Minuty čtení
2. 11. 2021
Čočkový-salát-2
TasteFakeMeat

ProVeg Česko: Rostlinná strava znamená 5x lepší svět pro všechny

7 Minut čtení
11. 8. 2021
1600-900-taste-fake-milk-soyka
TasteFakeMilk

Michal Jeřábek (Soyka): Sójové suky, tempehy a uzené tofu jsou v Česku No.1

4 Minuty čtení
12. 10. 2021
1600-900-hlavni-foto-taste-fake-milk
TasteFakeMilk

Akce Taste Fake Milk – vizionáři rostlinné výroby se potkali v Černé labuti

3 Minuty čtení
4. 11. 2021
Čočkový-salát-2
TasteFakeMeat

Zaměřím se na autentičnost „fake meat“, říká Renata Lukášová z Českého gastronomického institutu

6 Minut čtení
11. 8. 2021
1600-900-taste-fake-meat-solubag
TasteFakeMilk

Peter Theisz (Solubrand): Ekologické obaly, které zmizí za 180 dnů

3 Minuty čtení
12. 10. 2021
GDPR. Copyright © 2021 Taste Fake - Všechna práva vyhrazena
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch
Hledáme to nejlepší maso bez masa.
  • DOMŮ
  • TASTE FAKE MEAT
  • TASTE FAKE MILK
  • O NÁS
  • PARTNEŘI
  • KONTAKT
  • Cookies (EU)
  • Deutsch

Rubriky

  • TasteFakeMeat
  • TasteFakeMilk
Spravovat souhlas se soubory cookies
Používáme soubory cookies optimalizaci našich webových stránek a našich služeb.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Předvolby
{title} {title} {title}